Една улица с незабележимо име на цвете в столичния квартал Изток

...
 Една улица с незабележимо име на цвете в столичния квартал Изток
Коментари Харесай

Латинка - софийският Ориндж Каунти

 Една улица с незабележимо име на цвете в столичния квартал " Изток " неотдавна е в центъра на най-големия политически скандал в страната. " Латинка гейт " към този момент взе оставките на няколко политици, закупили преференциално жилища от компания " Артекс " на цени, каквито в региона от дълго време не съществуват и за строителство на остаряло. Сред отишлите си дотук са един министър и двама заместник-министри, а развиването следва.
Впрочем, по-старите жители на " Латинка " назовават новите си комшии   " латинчани допълнително "  по прилика с известния сериал " Столичани допълнително ". И са на мнение, че точно с построяването на трите нови здания на " Артекс " е изменен доста образът на квартала, който до неотдавна се е състоял от най-вече ниски сгради и е имал характерен жанр.

Преди възникването на абсурда с апартаментите  името на улица " Латинка " се свързваше главно с писатели, художници и бохеми , а главно с един политик -  Андрей Луканов. Именно там, на номер 15, той бе погубен на излизане от вкъщи си на 2 октомври 1996 година с четири патрона . В същата кооперация живееше от години и писателят Николай Хайтов дружно със брачната половинка си Жени Божилова.

Придобиването на парцела от Луканов също беше придружено от кавги, правосъдни дело от строителя на постройката и най-сетне изпъждане на фамилията през 2011 година. Един от най-яростните съперници на Луканови бе някогашният началник на парламента  Йордан Соколов, който също бе жител на квартала . Това е свързано с времето, когато Соколов е юрист на бизнесмена, построил постройката. По негови изказвания Луканов е намерил метод да в профил индивида, който е обитавал един от етажите, под предлог " незавършено стълбище ". Година по-късно купува жилището и самичък се нанася в него.

Веднага след 10 ноември 1989 година, когато Тодор Живков пада от власт, Луканов удостоверява това пред съседите си от горния етаж Николай Хайтов и Жени Божилова. На трутия ден след революцията Жени споделя на новия първи в партията, че хората от Клуба за публичност и преустрояване желаят среща с него. " Добре, само че на безпристрастен терен ", съгласява се Луканов, след което Божилова безгрижно предлага личния си апартамент. Свръзката се реализира от поетесата /и по-късно вицепрезидент/. На тогавашната среща идват хора, които по-късно остават на разнообразни политически позиции – да вземем за пример Едвин Сугарев, Йордан Василев и Стефан Продев. Според Жени Божилова Желю Желев не е участвал. На срещата Луканов ги твърди, че няма да пречи на организирането на манифестации, от които след това се заражда Съюзът на демократичните сили, и по този начин „ Латинка “ се трансформира в нещо като отечество на бъдещото Съюз на демократичните сили.

Едно от емблематичните места на улицата е  119 СУ, което се намира напълно наоколо до Лукановия дом – на „ Латинка “ 11 . В него са учили освен синът и дъщерята на Луканов – Карло и Ани, а и дъщерите на Йордан Соколов. Днес една от неговите внучки – Павлина, е брачна половинка на заместник-министъра на образованието Петър Николов. В  школото учат и наследниците на Радой Ралин , чийто дом съшо се намира на емблематичната улица. Там е приключил и синът му Кин Стоянов, и неговият внук- Димитър, който по-късно за малко се трансформира в наследник на Волен Сидеров след краткотрайния му брак с журналистката Капка Георгиева. В 119 учат и правнучките на Радой, а една от тях даже пробва да написа басни, продължавайки фамилната традиция.

Сегашният министър на икономиката  Емил Караниколов също е ученик на учебното заведение , както и  някогашният вътрешен министър Румяна Бъчварова . В квартала е израсла и по-скоро известната в чужбина художник и фотограф Марта Стаменов, внучка на художника Александър Стаменов, чиито картини сега са част от сбирката на Националната художествена изложба.

В 119 СУ учат и  двете деца на певицата Йорданка Христова,  която в предишното бе и известна с обстоятелството, че е снаха на Григор Стоичков, вицепремиер по времето на социализма. Дъщеря на естрадната прима Ивана нашумя в медиите най-вече със кавги към половата си ориентировка и връзката си с половинката си Камелия.

Съвсем наоколо до 119-то учебно заведение живее още една фолкпевица – Алисия. Бившата половиснка на Валери Божинов и Ники Илиев се обитава в първокласен апартамент на улица „ Райко Алексиев “, а преди година току пред постройката на учебното заведение и против жилището й обожател бе вдигнал голям билборд с розово сърце и обръщение за „ Честит рожден ден! “
Неизвестната спирка на ранния Хайтов
В ранните си години " Латинка " е не чак толкоз известна, свидетелства роман на Хайтов, наименуван " Случка на " Латинка ".

В него той споделя една на пръв взор безобидна история от соца, в която в мразовита заран хора чакат закъсняващ рейс на " никому незнайната спирка " Латинка ". Въпреки това минаващ длъжностен рейс, който няма право да вози пасажери, отваря ненадейно порти, прибира полузамръзналите хора и ги закарва даром до центъра. Разказът приключва с типичния за социализма утвърждаващ оптимизъм: пасажерите слизат от автобуса, един от тях тича до цветарницата, с цел да купи букет, а шофьопът се просълзява от трогване и с усмивка продължава маршрута си. Изводът е - когато направиш положително, денят е прелестен.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР